Project omschrijving
Lucifer
Het beroemde stuk van Vondel, in een modern en muzikaal jasje!
Stel je eens voor, je bent een jaar of 20 en je groeit op in een maatschappij waarin veel moet. Er wordt super veel van je verwacht, er zijn geschreven en ongeschreven regels waar je je aan moet houden. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer kennis je hebt en hoe kritischer je wordt. Plotseling wordt besloten dat jouw leven anders moet. Je voelt je niet serieus genomen, niet gehoord, niet gezien en dat doet pijn. Wat doe je dan? Leg je je erbij neer of kom je in opstand?
Het verhaal achter Lucifer
De nieuwste voorstelling, Lucifer is een theaterstuk met thema’s die in de huidige maatschappij nog steeds aan de orde zijn. Thema’s zoals macht, rechtvaardigheid, identiteit en goed versus kwaad komen er allemaal in terug.
Het originele stuk dat eeuwenoud is en op rijm is geschreven komt van Vondel. Het stuk werd voor het eerst in 1654 opgevoerd in het Amsterdamse schouwburg. Na twee keer spelen werd het stuk verboden en gezien als godslastering. Juist hierdoor werd het stuk razendsnel populair en door Europa verspreid.
De engel Lucifer komt in opstand. Dit doet hij niet zomaar, zijn vader God, plaatst de mensen boven de engelen. Deze opstand eindigt wanneer veldheer Michaël de opstandelingen uit de hemel bliksemt. Op aarde neemt Lucifer wraak en het eerste mensenpaar begaat een zonde.
Deze voorstelling is volledig uitverkocht en speelt momenteel niet meer.
De onderstaande foto is gemaakt door: Ies Kaczmarek
Recensies
“Wat een geweldig stuk is dat Lucifer toch. In Almere opent de voorstelling met Lucifer als een rapper die zijn medestanders, de Luciferisten, aanroept om in verzet tegen God te komen. Die scène is meteen raak: krachtig en vol muzikaliteit. De engelen vragen zich af waar Apollion is, de gezant die naar de aarde is afgedaald om de pas geschapen mens te aanschouwen.
Bij Bolte en SubSub ligt het speelveld als het ware geheel open. Het raamwerk waarin het verhaal zich afspeelt blijft puntgaaf intact en daarbinnen geven de spelers een wervelende, spannende en uitbundige versie van een stuk dat officieel een ‘treurspel’ heet. Wonderlijk toch dat elke zwaarte die aan dit woord kleeft verdwenen is en tegelijk ben je als toeschouwer enorm betrokken bij deze machtige strijd tussen God en de engelen, die leidt tot de zondeval van de mens. Zo zijn we dus geworden wie we zijn.” – Theaterkrant
De hele recensie van de Theaterkrant lees je hier.
“Hoewel het oorspronkelijke stuk eeuwenoud is, en het verhaal zich afspeelt in de hemel, zijn de thema’s ook in de huidige maatschappij nog actueel. Thema’s zoals macht, rechtvaardigheid, identiteit en goed versus kwaad komen er allemaal in terug. Want wat zou jij doen als er van bovenaf, zonder enige inspraak, opeens veranderingen worden doorgevoerd? Leg je je daarbij neer of kom je in opstand? Hoe ouder je wordt, hoe meer kennis je hebt en hoe kritischer je wordt. Maar in hoeverre laat jij je beïnvloeden door anderen?
De aartsengel Lucifer, gespeeld door acteur Mohamed Abd El Hafeez, begrijpt niets van het besluit van zijn vader, God, om de mens boven de engelen te plaatsen. Hij legt zich er niet zomaar bij neer en verzamelt een leger volgelingen om zich heen om ten strijde te trekken. Tot ontsteltenis van de swingende aartsengel Gabriel, gespeeld door Jillian Jordan, die hem uit volle borst toezingt vertrouwen te hebben in God. Weet zijn beste vriend Rafael (de engel van de harmonie, gespeeld door Dyon Wilkens) de gemoederen te sussen? En wat is de rol van engel Beëlzebub (Charlotte Vermeulen) en aan wiens kant staat die nu eigenlijk? Knap gespeeld en gezongen door de jongeren van SubSub en met veel gevoel en humor gebracht.” – Almere Deze Week
De hele recensie van Almere Deze Week lees je hier.
De onderstaande foto is gemaakt door: Ies Kaczmarek
Cast
Crew
Partners
Voor Lucifer werken we samen met verschillende organisaties.
Deze voorstelling kan niet worden gemaakt zonder de tomeloze inzet van onze hulptroepen. Via deze weg willen wij jullie graag enorm bedanken!
Met dank aan ons bestuur: Ingrid Verheggen, Christiaan Mooij, Jos van Hulst.
Met dank aan onze fotograaf en designer: Claudia Kamergorodski en Karl Giesriegl.