Project omschrijving
Rouwkost
Reacties van ons publiek:
“De try-out van vanavond vond ik ontroerend, verwarrend, confronterend, heftig én lachen. Veel tegelijk, en voor iedereen weer anders; net als rouw zelf. En vooral: heel goed gespeeld, complimenten!”
—
“Ik heb de eerste voorstelling gezien. Het is een mooie voorstelling. De verschillende manieren van omgaan met rouw werden goed getoond en er werd ontzettend goed geacteerd. Ik was aangenaam verrast. Een geweldige en professionele voorstelling.”
—
Première van #Rouwkost, de nieuwe voorstelling van Theatergroep SubSub. Over verlies en rouw, en hoe iedereen daar op zijn eigen manier mee omgaat. Knap gespeeld en mooi gezongen. Brok in mijn keel, maar ook veel gelachen. En een positieve noot aan het einde, zodat je toch met een licht gevoel de zaal verlaat. Stof tot nadenken en napraten. Chapeau!
—
“Prachtige voorstelling over verlies en rouw. Onze pubers vonden het ook heel mooi”
Over de voorstelling
ROUWKOST een voorstelling over verlies, rouw, dood, identiteit en verbinding.
Mensen mogen pas doodgaan als ze een ‘mooi’ leven achter de rug hebben. Anders voelt het oneerlijk en onterecht. Toch verliezen elk jaar meer dan 6000 kinderen één of beide ouders aan de dood. Daarnaast overlijden er ook broers, zussen en andere dierbaren. De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden. Zoals er geen geluk is, zonder ongeluk en geen goed, zonder kwaad. Bestaat er ook geen leven, zonder dood.
Ondanks dat, is er in onze cultuur weinig aandacht voor de dood en hoe daar mee om te gaan. In onze nieuwste voorstelling ROUWKOST nemen we je mee in het rouwproces van twee jongeren, Mitch en Aisha, broer en zus, die hun moeder verliezen en daarmee een stukje van zichzelf. Er is te zien hoe Mitch en Aisha elkaar steeds minder begrijpen omdat ze beide op een totaal andere manier met de dood van hun moeder omgaan.
Aisha valt in een zwart gat en zondert zich af. Mitch daarentegen grijpt juist alle kansen aan om de deur uit te gaan en verliest zich in ‘leuke’ dingen doen, uitgaan, drank en seks. Ze raken steeds verder verwijderd van elkaar. Aisha’s vrienden proberen haar zo goed en zo kwaad te helpen, maar al snel wordt duidelijk dat ‘hulp’ zich kan manifesteren in onbeholpen botheid of onbegrip.
Met Rouwkost doorbreken we het taboe rond rouw en de dood en laten we het rouwproces van jongeren die één van hun ouders verliezen zien. Hoe werkt dat, of hoe werkt dat niet? Hoe beïnvloedt de dood je leven, wat blijft er over van je identiteit en hoe kan je de draad weer oppakken?
Rouwen is ongemakkelijk. Hoe normaal het is om gelukkige en vrolijke momenten met anderen te delen, zo moeilijk en ontoegankelijk is het om verdriet en rouw te delen met de mensen om ons heen. Sociale media zijn een pakkend voorbeeld van deze regel, waar jongeren hun referentiekader op baseren. Foto’s van mooie reizen, gelukkige momenten en liefde worden volop gedeeld. Ook direct na overlijden is er steeds vaker plaats voor een bericht met een foto en steunbetuigingen.
Maar weken of maanden daarna, wanneer de rouw volop in werking is getreden, is ieder ander weer opgeslokt door het dagelijks leven. Terwijl juist dan een rouwende zoveel behoefte heeft aan verbinding. Het wordt daarnaast voor de mensen om een rouwende heen, steeds lastiger om begrip te blijven tonen. Wat moet je zeggen of vragen? Goedbedoelde woorden worden al snel omgevormd tot ondoordachte acties.
Cast
Crew
Partners
Voor Rouwkost werken we samen met verschillende organisaties.
Deze voorstelling kan niet worden gemaakt zonder de tomeloze inzet van onze hulptroepen. Via deze weg willen wij jullie graag enorm bedanken!
Met dank aan ons bestuur: Ingrid Verheggen, Christiaan Mooij en Jos van Hulst.